اجتماعی

"وزارت آب و محیط زیست" حتما باید تشکیل شود

– اخبار اجتماعی –

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، روز گذشته مالک شریعتی؛ عضو کمیسیون انرژی مجلس از اعلام وضول طرح تشکیل وزارتخانه‌های "انرژی" و "آب و محیط زیست" خبر داد و اعلام کرد که ادغام بخش آب وزارت نیرو با سازمان حفاظت محیط زیست آماده دریافت و بررسی نظرات کارشناسی در این خصوص است.

در رابطه با این موضوع، محسن موسوی خوانساری؛ کارشناس آب و محیط زیست به تسنیم گفت: اقدام نماینده مجلس در این زمینه، بسیار قابل تقدیر است و در شرایطی که کشور با بحران شدید کم‌آبی مواجه است، ضرورت تشکیل یک نهاد مستقل به نام "وزارت آب" به‌شدت احساس می‌شود و باید هرچه زودتر عملی شود اما موضوع قابل بحث این است که آیا این وزارتخانه باید با سازمان محیط زیست ادغام شود یا خیر.

وی ادامه داد: در این خصوص، پیشنهاد این است که به‌دلیل ماهیت متفاوت و اجرایی وزارت آب، که برخلاف سازمان محیط زیست دارای وظایف اجرایی و عملیاتی مشخصی خواهد بود، این دو نهاد نمی‌توانند در قالب یک وزارتخانه واحد فعالیت کنند. از این‌رو، کارشناسان حوزه آب بر این باورند که وزارت آب باید به‌طور مستقل و جدا از سازمان محیط زیست تشکیل شود.

تشکیل وزارتخانه‌های انرژی و آب و محیط زیست کلید خورد

این کارشناس بیان کرد: در اعلام وصول مجلس شورای اسلامی ذکر شده که تشکیلات آب وزارت نیرو باید وزارت آب را تشکیل دهد. این در حالی‌ست که چنین تصمیمی از اساس نادرست تلقی می‌شود و دلایل متعددی برای آن وجود دارد. ما در حوزه مدیریت آب، با سه مرحله اساسی روبرو هستیم: نخست، پیدایش آب که در سرشاخه‌های رودخانه‌ها شکل می‌گیرد؛ دوم، تأمین آب که از طریق احداث سدها و حفر چاه‌ها انجام می‌شود و سوم، توزیع آب که در سطح شهرها و اراضی کشاورزی صورت می‌گیرد.

موسوی خوانساری ادامه داد: در مرحله نخست یعنی پیدایش آب، این وظیفه بر عهده معاونت آبخیزداری سازمان منابع طبیعی است که به‌عنوان یک نهاد مستقل، مسئولیت مدیریت منابع آب در سرشاخه‌های رودخانه‌ها را بر عهده دارد. از این رو، وزارت آب بدون حضور معاونت آبخیزداری نمی‌تواند وظایف خود را به‌درستی انجام دهد. بنابراین، پیشنهاد می‌شود که در ساختار وزارت آب، حتماً معاونت آبخیزداری سازمان منابع طبیعی گنجانده شود.

وی خاطرنشان کرد: در مرحله دوم یعنی تأمین آب، این وظیفه در حال حاضر بر عهده معاونت آب وزارت نیرو است که مسئولیت احداث و نگهداری سدها و تأسیسات تأمین آب را بر عهده دارد. بدین ترتیب، معاونت آب وزارت نیرو نیز باید در ساختار وزارت آب حضور داشته باشد.

کارشناس آب و محیط زیست بیان کرد: مرحله سوم، توزیع آب است که خود به دو بخش تقسیم می‌شود: اول، توزیع آب در شهرها و مناطق مسکونی که در حال حاضر بر عهده سازمان آب و فاضلاب کشور است. لذا این سازمان نیز باید بخشی از وزارت آب باشد.

موسوی خوانساری افزود: اما نکته بسیار مهمی که متأسفانه مغفول مانده و کمتر به آن توجه شده، نقش معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی است. این معاونت مسئولیت توزیع حدود 80 درصد آب مصرفی در بخش مزرعه را بر عهده دارد. بنابراین، وزارت آب بدون حضور این معاونت نمی‌تواند معنا و کارکرد مناسبی داشته باشد. بر همین اساس، پیشنهاد کارشناسان حوزه آب این است که معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی که مسئول توزیع آب در مزارع است، نیز باید در ساختار وزارت آب گنجانده شود.

وی تاکید کرد: به این ترتیب، از مرحله پیدایش آب در سرشاخه‌های رودخانه‌ها، تا لحظه‌ای که آب به مزرعه می‌رسد، به گیاه جذب می‌شود و در نهایت تبدیل به محصول می‌شود، باید تمام این فرآیندها در قالب یک ساختار یکپارچه و منسجم، در وزارتخانه‌ای مستقل به نام وزارت آب سامان‌دهی و مدیریت شود.

انتهای پیام/

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا