اجتماعی

خدمات بیمه سلامت تا پایان برنامه هفتم باید الکترونیک شود

– اخبار اجتماعی –

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، محمد مهدی ناصحی در اولین اجلاس مدیران ارشد سازمان بیمه سلامت ایران در سال 1404 اظهار کرد: سازمان بیمه سلامت ایران تامین منابع مالی برای پوشش بیمه‌ای خدمات درمانی بیمه شدگان را از الویت های راهبردی خود می‌داند. مردم در این شرایط در زمینه بیماری‌های پر هزینه، مشکلات زیادی دارند و وظیفه اخلاقی و دینی ما باید حل مشکلات بیماران باشد بنابراین امسال تمرکز همکاران و مدیران بر این است که علاوه بر درمان بیمه شدگان، به سمت پیشگیری از ابتلا به بیماری‌ها حرکت کنیم.

وی ادامه داد: با استفاده از فناوری‌های نوین و هوش مصنوعی به ویژه در زمینه تحلیل کلان داده های موجود در سامانه‌های بیمه‌ای ، بسیاری از مصارف غیرمنطقی قابل کنترل و مدیریت هستند و باید مورد توجه قرار بگیرند. پیشگیری نخستین و پیشگیری سطح چهارم نیز در سال جاری مورد توجه قرار دارد.

ناصحی بیان کرد: در مورد بیماران خاص، صعب العلاج و نادر نیز اقداماتی از سال‌های گذشته آغاز شده و به دنبال این هستیم که با تشکیل کانون‌های ارجاع اختصاصی، بیماران مبتلا به بیماری‌های خاص و صعب العلاج به سرعت شناسایی شده و در طول مسیر درمان با پرداخت هزینه‌ها از طریق صندوق بیماری های خاص و صعب العلاج آنها را همراهی کنیم.

مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران گفت: نقص‌هایی در مورد نسخه الکترونیک در سال‌های گذشته وجود داشت که به مراتب کمتر شده و از طرفی باید خدمات جدیدی ارائه شود که به این سمت حرکت خواهیم کرد. مباحثی مانند پزشکی خانواده و نظام ارجاع نیز از جمله تصمیم‌های ملی محسوب می‌شود که سازمان بیمه سلامت نیز در راستای آن برنامه‌ها حرکت خواهد کرد.

ابوالفضل سروش، رئیس هیات مدیره سازمان بیمه سلامت ایران نیز در این مراسم اظهار کرد: ما نیاز داریم نیروی انسانی و مدیران سازمان بیمه سلامت ایران در داخل این سازمان پرورش پیدا کنند و در واقع یک کارشناس بتواند در این سازمان، پله‌های ترقی را طی کند و نیروهای جوان و مستعد تقویت شده و رشد کنند.

وی بیان کرد: در سازمان بیمه سلامت ایران چند موضوع مهم وجود دارد که باید با همکاری یکدیگر، این موارد را بررسی کرده و از آنها عبور کنیم؛ یکی از موضوع‌ها، کمبود منابع مالی است. این کمبود هم از نظر کسری بودجه و هم از نظر تاخیر در تخصیص است. موضوع‌های دیگر، پرونده الکترونیک سلامت، عدم پوشش کافی خدمات، مسائل اقتصادی و تورم و تاثیر آن بر حوزه سلامت، سالمندی و بیماری‌های مزمن و فشار آن بر بیمه‌ها است.

رئیس هیات مدیره سازمان بیمه سلامت ایران گفت: خرید راهبردی خدمات سلامت باید در برنامه‌ها باشد؛ وقتی به سازمان‌های بیمه گر پایه سلامت در سایر کشورها نگاه می‌کنیم، خرید راهبردی در اکثر کشورها مورد توجه قرار گرفته است. در این زمینه نیز باید هم‌فکری و تلاش شود.

بیمه سلامت: مطالبات مراکز دیالیز تا مهر ماه پرداخت شده اس

سروش اظهار کرد: باید تلاش کنیم سال 1404، سال بالندگی سازمان بیمه سلامت ایران باشد. البته در طول این سال‌های اخیر، گام‌های موثری در سازمان بیمه سلامت برداشته شده و اقدامات ارزشمندی انجام شده است. همان طور که مقام معظم رهبری، امسال را سرمایه گذاری تولید نام گذاری کردند، باید با سرمایه گذاری و نوآوری خلاقانه چالشها را حل کنیم.

مهدی رضایی، سرپرست معاونت توسعه مدیریت و منابع سازمان بیمه سلامت ایران نیز در اولین اجلاس مدیران ارشد سازمان بیمه سلامت ایران بیان کرد: در راستای بازنگری در سند راهبردی توسعه الکترونیک، سند نقشه راه هوشمندسازی و توسعه فناوری بیمه سلامت تدوین می شود.

وی افزود: قوانینی که توسط دولت و شورای عالی بیمه سلامت به سازمان بیمه سلامت ایران تکلیف شده، به مرحله اجرا رسیده است. خدمات بیمه سلامت تا پایان برنامه هفتم توسعه باید صد درصد الکترونیک شوند.

وی بیان کرد: در موضوع مدیریت منابع، سه جزء تامین منابع، مدیریت هزینه‌ها و تولید و خلق ثروت اهمیت دارد. یکی از مشکلات سازمان این است که بودجه‌های سالیانه به درستی تدوین نمی‌شوند و مشکلات ساختاری در این زمینه وجود دارد. در دو سال اخیر تلاش شده که حق بیمه‌های سازمان به درستی محاسبه و به طور صد درصد تخصیص داده شود؛ این موضوع در قانون برنامه هفتم توسعه آمده است و یکی از تلاش‌های ما این خواهد بود که این بند قانونی را به مرحله اجرا برسانیم.

سرپرست معاونت توسعه مدیریت و منابع سازمان بیمه سلامت ایران گفت: اصل و اساس مشکلات در نظام سلامت، موضوع نظام پرداخت است که در واقع هزینه زا محسوب می‌شود و باید اصلاح شود.

انتهای پیام/

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا